Du er her

Susan Johnson (1947–2024)

Susan Johnson. Foto: Couvrette Ottawa

Susan Johnson, utvikler av emosjonsfokusert parterapi (EFT), døde 23. april i år etter å ha vært kreftsyk i tre år. Mange norske familieterapeuter vil kjenne på tapet, selv om de aldri har møtt henne personlig. Arbeidet hennes har berørt mange hjerter.

Jeg møtte Johnson første gang i 2011 på et seminar i Tromsø. Hun var et fyrverkeri av en foredragsholder, full av sterke meninger og historier fra terapirommet. Jeg husker særlig godt hennes beskrivelse av familieterapifeltet som «a bag of tricks without a theory». Hun mente at familieterapien hadde utviklet mange gode intervensjoner, men at det manglet en klar teori som ga retning. Hennes budskap var tydelig: Kjærlighetsrelasjoner forståes best som tilknytningsbånd, og emosjonelle signaler organiserer systemet. Vi kan ikke bare intervenere på atferd eller kognisjon. Vi må jobbe direkte med følelser for å skape endring.

Johnson likte å fortelle historier fra livet sitt: om sin oppvekst på en engelsk pub, og hvordan hun opplevde den intenst konfliktfylte relasjonen mellom sine foreldre som åpenbart elsket hverandre; hvordan hun hentet styrke i sin relasjon til faren den dagen hun forlot byen Kent i England til fordel for Canada, der hun fullførte sitt doktorgradsarbeid på University of British Columbia. Det var i denne forbindelsen at hun sammen med Leslie Greenberg utviklet emosjonsfokusert parterapi. Hun viet så yrkeslivet sitt til utvikling og forskning på EFT.

EFT har blitt en utbredt metode i Norge. Når par søker hjelp, er det en stor sannsynlighet for at de vil møte elementer av modellen i sin behandling. De vil snakke om konfliktdansen som drives av ubesvarte tilknytningslengsler. De vil bli hjulpet til å vise og besvare sårbarhet, og styrke evnen til emosjonell kontakt.

Johnson hadde en dyp forståelse av og evne til å formidle tilknytningsteori. Ikke bare når hun foreleste, men også som terapeut; måten hun kunne tone seg inn i tilknytningskanalen, se parets smerte og skape nye samspill, mangler sidestykke. Parterapi hadde vært et betydelig fattigere felt uten henne. Hun etterlater seg et mangfold av bøker, forskningsartikler, podkaster og undervisningsvideoer. Hun har også direkte og indirekte vært mentor til mer enn 70 EFT-undervisere verden over, som sikrer at hennes arbeid vil leve videre.
 

Dimitrij Kielland Samoilow

Psykologspesialist

Leder for Norsk senter for emosjonsfokusert terapi (SEFT)

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 61, nummer 6, 2024, side 419

Kommenter denne artikkelen