Du er her

Jørn Søvik 1961-2021

Jørn Søvik

Jørn ble ferdig utdannet psykolog ved Universitetet i Oslo i 1990. Han arbeidet i PPT i Oslo kommune, med kontor på Stovner, ved Rikshospitalet, ved Aline spedbarnssenter i Oslo og ved Psykologisk barnevernteam i Akershus fylkeskommune. Så gikk han over til privatpraksis, med arbeid som barnefaglig sakkyndig på heltid. Det gjorde han helt til sin død. I mange år delte han kontor med Olof Götestam i kontorfellesskapet i Nordahl Bruns gate 22 i Oslo. De senere årene hadde han kun hjemmekontor, men med utstrakt reisevirksomhet, dit de sakkyndige oppdragene tok han. 

Jørn bodde hele sitt voksne liv i Oslo, nærmere bestemt i områdene rundt Sagene, men han kom fra Harstad, og han tok svært mange oppdrag som sakkyndig i Nord-Norge. Det trivdes han veldig godt med. Det nordnorske klimaet, lynnet, den litt rå og røffe humoren passet han perfekt. Han var også veldig glad i Oslo, og det å være sosial på fritida, gjerne med kaffen, ølen og røyken. Han var en livsnyter, som satte umåtelig stor pris på en god diskusjon, også med høy temperatur, eller å bare «snakke skit», nyte god mat, se en god film og være blant venner i godt selskap. 

Jørn stammet hele livet, og hans erfaringer med egne vansker og erfaringene fra spesialskolen Halmrast i Søndre Land brukte han på en god måte i sine møter med barn, unge og deres omsorgspersoner. Hans tydelige engasjement for barn og unge som hadde det vanskelig, var hans røde tråd gjennom hele psykologkarrieren. Hans sterke analytiske evner, hans unike evne til å oppnå kontakt og tillit, både hos barn, unge og de voksne, samt å formulere seg godt både muntlig og skriftlig står fram som det vi vil huske ham for. Han var effektiv og grundig i sitt arbeid. Han var opptatt av å være faglig oppdatert, og han skrev rapportene sine i tråd med tilgjengelig kunnskap i feltet. Han arbeidet alltid med en sakkyndig rapport mot en rapportfrist som nærmet seg. Han var flink til å få til enighet i forkant av rettssaker flere ganger. Han var snill og raus med å dele av sine mange kunnskaper, og to av oss som skriver dette minneordet, har han også veiledet slik at vi kunne bli godkjent barnefaglig sakkyndige. Vi står på hans skuldre faglig. 

De senere årene hadde han helseproblemer, og arbeidskapasiteten hans var nedadgående. Han måtte hvile mer og roe ned, og han klarte ikke så mange saker samtidig lenger. Men han arbeidet som sakkyndig helt til det siste. Helt til han falt om, 59 år gammel, da hjertet hans stanset lørdag kveld den 1. mai. Han ble gjenopplivet og lagt i kunstig koma, men etter hvert ble det klart at alt håp var ute, og han døde 9. mai.   

Jørn gledet seg til Oslo endelig skulle åpne igjen etter koronanedstengningen, og han snakket om hvordan han skulle feire sin 60-årsdag til høsten. Slik ble det dessverre ikke. 

Vi lyser fred over hans minne, og med varme tanker til hver og en i hans familie, både i Oslo, Trondheim og i Harstad. Det er stort tap for det barnesakkyndige miljøet i Norge at han ikke lenger er blant oss. 
 

Olof Götestam, Øyvind Ø. Sundseth, Anne Friis, Monica Sarfi og Kathrine S. Lorentz 

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 58, nummer 6, 2021, side 537

Kommenter denne artikkelen