Du er her

En pille for alt det ille?

Publisert
1. desember 2005

Det reklameres sterkt for tankefeltterapi av håndtverkere som har gått på noen dagers kurs. Deres «behandling» skal visstnok hjelpe alle med psykiske problemer. Seriøsiteten er ikke overbevisende. Selv om dette skulle hjelpe noen, er min erfaring at pasienter med ulike problemer som regel vil ha utbytte av forskjellige former for behandling. Denne type useriøse utspill stiller seriøs behandling i vanry!

Betenkt

Det er lovlig å drive kvakksalveri, eller å «fuske i faget» som en håndtverker ville si. Bruk av tittelen psykolog er beskyttet, og gir en garanti for pasienten at han eller hun snakker med en kompetent fagperson som driver faglig forsvarlig virksomhet. Psykologen har mange forskjellige verktøy i sin verktøykasse. Befolkningen i Norge har i dag sterk tiltro til psykologer og behandlingen de utfører. Useriøs reklame av den type du nevner, vil neppe kunne endre denne bevisstheten hos folk, selv om enkelte pasienter ikke vil la noe være uprøvet. For pasientene er det viktig å vite at når de går til en psykolog, tilbys de behandling som er tilpasset deres problemer. Det er forskjell på å ha et helt apotek tilgjengelig, hvor ulike tabletter kan brukes avhengig av hvilken lidelse pasienten har, og å kun ha én hodepinetablett tilgjengelig. Hodepinetabletter er helt ok, men de hjelper som kjent ikke for alt.

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 42, nummer 12, 2005, side

Kommenter denne artikkelen