Du er her

Jeg kjenner meg litt mindre rar og alene når jeg leser Yalom Irvin Yalom: Dobbeltspill i sjeledypet (1996)

Dobbeltspill i sjeledypet var den første skjønnlitterære boken av Yalom jeg leste, og er en av bøkene jeg tok med meg da jeg skulle på eksternpraksis i Sør-Afrika. Det er derfor ikke umulig at noe av grunnen til at jeg liker boken så godt, er at den raskt gir assosiasjoner til varme sommerdager, føtter i kjølig badebasseng og rooibos-te. Til tross for denne tendensen håper jeg å inspirere dere til å plukke opp Dobbeltspill i sjeledypet neste gang dere skal velge en bok.

Det er kanskje litt tabloid av meg, men jeg setter virkelig pris på hvordan Yalom beskriver mellommenneskelig dramatikk. Jeg syns rett og slett boken er svært underholdende og vanskelig å legge fra seg. Historien følger i utgangspunktet tre hovedpersoner, og jeg lot meg særlig fascinere av karakteren Ernest Lash; en yngre psykolog som behandler en pasient med en meget seksualiserende fremtoning. Forfatteren veksler mellom å gjengi de enkelte karakterenes perspektiv, og det er særlig spennende å få innblikk i det store spriket mellom hvordan Lash og pasienten hans opplever behandlingen. Jeg syns boken gir en nyttig, og til dels skremmende, påminner om viktigheten av å være ydmyk overfor hva vi som psykologer kanskje tar for gitt at vi vet eller forstår om dem vi møter.

Jeg setter også pris på skildringene av psykologenes tabubelagte tanker og følelser som dukker opp i møte med klientene. Det oppleves validerende, og jeg kjenner meg litt mindre rar og alene når jeg leser Yaloms litteratur. Som nyutdannet psykolog oppleves beskrivelsene svært frigjørende. Dobbeltspill i sjeledypet tematiserer også andre aktuelle problemstillinger, som for eksempel faglig «stammekrig», motoverføringer og ikke minst: ære, penger og sex! Jeg vil virkelig anbefale boken på det varmeste for dem som ønsker faglig påfyll i en lystbetont skjønnlitterær forkledning.
 

Silje Patricia Stevens, psykolog ved allmennpoliklinikk Kronstad DPS, utfordrer Mai Emilie Ramdahl, psykolog ved voksenpsykiatrisk avdeling Vindern, til å ta stafettpinnen videre.

 

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 58, nummer 5, 2021, side 427

Kommenter denne artikkelen