Du er her

Irvin D. Yalom, Kærlighedens bøddel og andre psykoterapeutiske fortællinger (1994)

Ungdommene jeg møter i jobben min, ville elsket å snakke med Yalom, skriver Marianne Kuvaas.

For 20 år siden – nyutdannet og nettopp flyttet fra Danmark til Arendal for å jobbe – fikk jeg anbefalt Kærlighedens bøddel av en svoren tilhenger av Yalom. I boken møtte jeg ti personer med forskjellige livsproblemer, og Yalom som hjelper dem til å leve med seg selv. Boken har blitt en følgesvenn fra første jobb i akuttpsykiatrien for voksne, til PPT, som privatpraktiserende, på Familiekontor, i Barnevernet og nå i ABUP, døgnpost for ungdom. Kærlighedens bøddel er fortsatt like god å ha i hylla.

Da jeg slukte boken første gang, var den sterkeste følelsen beundring for terapeuten Yalom. Andre gangen var den sterkeste følelsen gjenkjennelse av det menneskene i nød beskrev. At vi mennesker har felles eksistensielle utfordringer, og at terapeuten først og fremst er et menneske.

Det hjelper å møte mennesker i nød med Yalom bak øret, og som kan hviske: «Angst er et grundvilkår». Altså ikke i utgangspunktet en sykdom som vi bør bli kvitt. «Valgets kvaler er noe vi alle må leve med – og noen ganger trår vi feil.» Jeg føler at jeg kan puste med den filosofien, og den måten å møte mennesker i nød på.

I dag jobber jeg med ungdom som tenker på å ta livet sitt og kanskje allerede har trent på å dø. De ville ha elsket å snakke med Yalom.

Marianne Kuvaas utfordrer Anne Poulsson til å ta stafettpinnen videre

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 52, nummer 10, 2015, side 913

Kommenter denne artikkelen