En nestor er borte

Bjørn Killingmo døde 17. november i år. Arkivfoto: Espen Røst

Den 17. november gikk en av norsk psykologis store menn – Bjørn Killingmo – bort. Vi har funnet fram et intervju med Killingmo fra 2004 som kan være vel verdt å lese igjen.

Publisert
4. desember 2019

Killingmos bidrag til utviklingen av psykoanalysen er trolig mest kjent, men mange husker ham også som medforfatter av boken Når barn må på sykehus (1970). Denne boken la grunnlaget for at barn fikk rett til å ha en av foreldrene hos seg under hele sykehusoppholdet.  Fra 1958 til 1997 var han ansatt på Psykologisk institutt i Oslo, fra 1985 som professor i klinisk psykologi og leder for Psykologisk klinikk samme sted.

«Jeg mener at psykoanalysen som kunnskapsområde og metode utfyller de deler av psykologien som psykologiens vanlige metoder ikke når», uttalte Killingmo til Psykologtidsskriftet i 2004, og la til:  «Men jeg må jo bare konstatere at den såkalte empiristiske forskningstradisjonen nå har overtatt hegemoniet.» Les hele intervjuet «Det handler om enkelthet» nedenfor:

Internasjonalt har Bjørn Killingmo bidratt til utvikling av psykoanalytisk terapiteori og teknikk. I 40 år har han veiledet studenter i hvordan skape en vekstfremmende terapeutisk relasjon. Det må være en form for trygghet til stede for å kunne gå inn i en meningsfylt selvopplevelse.

Kommenter denne artikkelen