Kasusstudie
Community-psykologi: Lokalt og global
Community-psykologi (CP) utformes i tett samspill med rådende samfunnsforhold. Vi presenterer her en komparativ undersøkelse av CP i 38 land fra alle verdensdeler og en undersøkelse av hvordan dagens globaliserte neoliberalisme påvirker det norske velferdssamfunnet og dermed oppgavene for CP.
Barns uttesting av raseri i en terapeutisk relasjon – et kasus
Hvordan kan vi som psykologer forstå og ha empati for følelser av raseri hos barn? Kan utprøving i det terapeutiske rom gi vekst til nye måter å se seg i relasjon til andre på?
«... det er ingen rede at faa paa ham»: Samiske pasienters psykiatrijournaler 1902–1940
Første del av 1900-tallets Norge var preget av nasjonsbygging og rasetenkning. Ble samiske pasienter behandlet rasistisk i psykiatrien i denne perioden?
Krafttak og samtak: Korleis skape ein forskingsvenleg BUP? Erfaringar frå klinikknær forsking i ein travel kvardag
Psykisk helseteneste er pålagt av styresmakter å byggje opp sterkare forskingskultur og kvalitetssikring. Feltet er utfordra av forskarar som peikar på manglande kunnskap om at og kvifor behandling virkar, og på mangelfulle metodar i behandlingsforsking.
«Ikke sånn at jeg har følt at nå går jeg under, men»: Når terapeuten plutselig blir borte – og kommer tilbake
Hva skjer med den terapeutiske alliansen etter et avbrudd i psykoterapi? Hva kjennetegner samhandlingen i etterkant av et slikt avbrudd, og hvordan kan vi forstå den?
Familial Contributions to ADHD: An Attachment Perspective
Attachment theory can suggest new meanings for the symptoms of ADHD and, thus, more effective forms of treatment. The aims of this case study were to identify the attachment patterns of a child diagnosed with ADHD and of his mother, and to consider their relevance to ADHD.
Asperger syndrom og eksekutive funksjonsvansker: konsekvenser for behandling
Barn med Asperger syndrom profitterer på psykoedukative metoder og tilrettelegging av miljøet, og kan også ha nytte av tilrettelagt individualterapi. Barna trenger hjelp til å kompensere for vanskene med organisering og mental fleksibilitet i dagliglivet.
Mor-datter-forholdet etter seksuelle overgrep: En analyse av et terapiforløp
Ei ung jente har blitt utsatt for seksuelle overgrep fra far. Hun klandrer mor for det som har skjedd og avviser henne. Hvordan kan terapeuten legge til rette for dialog mellom mor og datter?
Traumatisk sorg og kognitiv parterapi
Individuelle og kjønnsrelaterte forskjeller i sorg kan gi grobunn for konflikter i parforhold. Artikkelen presenterer en terapi der konfliktene i stor grad var knyttet til det traumatiske tapet av et barn.
Om bare Jeppe visste… – EMDR og rusbehandling
Personer med både posttraumatisk stresslidelse og rusproblemer har økt risiko for tilbakefall. Behandling av begge problemer samtidig kan være fruktbart.
Rehabilitering av pasienter med «locked-in»-syndrom – en kasuspresentasjon
Pasienter med «locked-in»-syndrom er bevisste i en lammet kropp. I denne artikkelen beskrives dette syndromet og utfordringen det representerer i en rehabiliteringssammenheng.