Fagartikkel
Sigmund Freud om selvmord
Mangfold preger Freuds analyser av selvmord, men aggresjon som primær motivasjon er et konstant element.
Klinisk helsepsykologisk kartlegging ved sammensatte symptomtilstander
I klinisk helsepsykologisk kartlegging bør man nærme seg utfordringer med sammensatte symptomtilstander på en gjennomtenkt måte.
Mind-Body ReprogrammeringsTerapi (MBRT): ny behandling for long covid
Modellen er utviklet for pasienter med betydelig redusert funksjonsnivå som følge av long covid.
Placebo og nocebo – potente krefter i psykologisk behandling
Psykologiske prosesser kan påvirke biokjemiske og nevropsykologiske prosesser. Klinikere kan gjøre nytte av kjennskap til fenomenet.
Fra dualisme til en helhetlig forståelse av smerte
Oppfatningen av smerte har endret seg betydelig gjennom historien. Helsepsykologiens utvikling gjenspeiler disse endringene.
Hva psykoterapi er, og hva det kan bli
En del pasienter får ikke god effekt av eksisterende, klart formulerte behandlingsformer. Da må vi tenke bredt og utforske nye muligheter innen psykoterapi.
Frustrasjon som betingelse for vekst
En barneoppdragelse preget av å unngå at barnet blir frustrert, frarøver barnet sentrale utviklingspsykologiske erfaringer.
Hva vet vi om skeiv kompetanse i rusbehandling?
Forskningslitteraturen understreker betydningen av at behandlere har en åpen og utforskende innstilling, men vi vet lite om skeiv kompetanse i norsk sammenheng.
Psykologen som forsker og behandler
Kan en OCD-behandling i 1975 ha vært et tidlig eksempel på evidensbasert psykologisk praksis – før det fantes?
Aktuelle samfunnsproblem sett med Freud
Freuds gjentakingstvang, som eit uttrykk for dødsdrifta, kan brukast til å forstå ekstrem kroppskontroll, fundamentalisme og menneskets kontroll over naturen.
Skyld og skam i nyliberalismens tid
I dagens samfunn er skamfølelsen mer tilgjengelig enn skyldfølelsen. Det kan bidra til økt psykologisk sårbarhet i kulturen.
Forlenget sorglidelse – overveielser fra dansk praksis
Den nye sorgdiagnosen reiser spørsmål om klinisk nytteverdi og underliggende samfunnsforhold.
Nye perspektiver på drifter og følelser illustrert av en barneterapi
Den nevropsykoanalytiske modellen, som integrerer kunnskap fra hjerneforskning, kan være et nyttig supplement i en oppdatert forståelse av følelseslivet.
Medikaliseringen av livet
Diagnosesystemenes og WHOs definisjoner av psykisk lidelse kan bidra til å sykeliggjøre normalt livsstrev. Falkum fremhever en alternativ definisjon av psykisk helse som er i større harmoni med menneskelige erfaring.
Cajal: rampegutten som ble den moderne nevrovitenskapens far
Hva kan psykologer hente fra livshistorien og utviklingen til nevroanatomen Santiago Ramón y Cajal?
Det kroppslig-relasjonelle perspektivet i psykoterapi
Den nonverbale samtalen er sentral i pasientenes opplevelse av terapi, og er et perspektiv som terapeuter kan bruke mer aktivt i behandlingen.
Å møte meningsløshet i terapirommet
Det er en psykologisk myte at livet må oppleves meningsfullt for å være verdt å leve. Terapeuter må også kunne hjelpe pasienter til å akseptere livets meningsløshet.
Hva er psykiske lidelser?
To aktuelle debatter vitner om forvirring rundt begrepet psykiske lidelser, mener Sigmund Karterud. I dette essayet forsøker han å bidra til klargjøring.
God omsorg for barn
Barns omsorgsbetingelser må forstås i en større kulturell og samfunnsmessig kontekst, og vi har teorier og modeller som kan fremme bedre vurderinger og hjelp.
Etablering av seksuelle relasjoner mellom behandler og pasient
Privatisering av behandlingsrelasjonen er et omfattende problem. Rollesammenblanding kan forebygges, og det har ikke minst helsepersonellet selv ansvar for.