Du er her

Universitetene blir bedre

Norske universiteter klatrer på rankingliste over verdens beste forskningsinstitusjoner.

BEDRE OG BEDRE: Studenter ved Psykologisk fakultet i Bergen har grunn til å smile.

ILLUSTRASJONSFOTO: PAUL-ERIK ROSENBAUM

Universitetet i Bergen har hatt en formidabel kvalitetsutvikling, skal vi tro QS (Quacquarelli Symonds Top University Ranking) sin liste over de beste universitetene i verden. Hele 187 plasser har de avansert siden rangeringene startet i 2005, og ligger nå på 133. plass. Rektor Sigmund Grønmo i Bergen liker det han leser, for i 2005 var universitetet der rangert som nr. 320, skriver På Høyden.

Universitetet i Oslo ligger høyest av de norske universitetene. De er nå på plass nummer 100, mot 138 i 2005. NTNU i Trondheim ligger på plass nummer 237, mot 243 i 2005, og Universitetet i Tromsø har på seks år klatrer fra plass nr. 380 til nr. 293.

Kriteriene som legges til grunn, er anseelse blant vitenskapelig ansatte (40%), anseelse blant arbeidsgivere (10%), internasjonal andel av vitenskapelig ansatte (5%), internasjonal andel av studenter (5%), vitenskapelig ansatte per student (20%), og siteringer per vitenskapelig ansatt (20%).

For første gang er ikke Harvard University (USA) øverst. Den plassen har britiske University of Cambridge overtatt. Harvard er nummer to, mens Yale University (USA) ligger på tredjeplass. Disse var i tet også i fjor, men da altså med Harvard øverst. I Norden er det Københavns Universitet som gjør det aller best med en 45. plass. Universitetet i Oslo plasserer seg som nummer seks i Norden, mens Universitetet i Bergen er nummer syv.

Tidsskriftet

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 47, nummer 10, 2010, side 947

Kommenter denne artikkelen