Du er her

Husker mindre uten tenner

En undersøkelse foretatt blant ca. 2000 personer i Umeå i Sverige viser at de med tenner har bedre hukommelse enn de uten.

Publisert
28. februar 2007

FOTO: SXC

– Vi har testet problemstillingen fra alle vinkler, og kommet frem til samme resultat, sier professor Jan Bergdahl ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Tromsø til Aftenposten.

Bergdahl er både tannlege og psykolog, og er del av et forskerteam som også består av Maud Bergdahl i Tromsø, Lars Göran Nilsson i Stockholm og Lars Nyberg ved Universitetet i Umeå.

Forskere i Japan har kommet frem til samme resultat ved forsøk på mus og aper. Musene kan trenes opp til å finne mat innerst i en labyrint, men glemmer dette om man trekker tennene deres.

– Vi vet at egne tenner er viktig for eldre menneskers helse. Det å tygge bringer oksygenrikt blod til hodet, og man tygger bedre og hardere med egne tenner, sier Jan Bergdahl.

Det svensk-norske forskermiljøet skal nå se på om antallet tenner har noen betydning, og om enkelte tenner har viktigere rolle for hukommelsen enn andre. Man skal også se på om titan-implantat kan ha noe å si for minnet. Forskerne vil i tillegg vurdere om det kan være genetiske årsaker kombinert med at tenner trekkes, som fører til at minnet svekkes.

– Dyreforsøk viser at nerver dør når tannen blir fjernet, og at områder i hodet påvirkes. Tanntrekning kan få konsekvenser en ikke helt er klar over, uttaler Bergdahl.

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 44, nummer 3, 2007, side 298

Kommenter denne artikkelen