Du er her

Hva skjedde med Phineas Gage?

Blar du opp i en grunnbok i psykologi, møter du nesten uten unntak historien om Phineas Gage. Beretningen om jernbanearbeideren som fikk en jernstang gjennom skallen og endret personlighet, fascinerer den dag i dag. Men, skal vi tro på det innføringsboken forteller oss?

Professor Richard Griggs ved The University of Florida har analysert innholdet i 23 innføringsbøker i psykologi og funnet at bøkene inneholder feil og utelatelser i historien om Gage. Flere av bøkene gjengir ikke det faktum at Gage gjennomgikk en oppsiktsvekkende tilfriskning fra de alvorlige skadene han pådro seg, noe nyere historiske analyser viser. Gage emigrerte til Chile, hvor han jobbet som hestekusk, håndterte hele seks hester samtidig, i høflig konversasjon med ikke-engelskspråklige passasjerer. Nye hjernesimuleringer av skaden forklarer Gages rehabilitering: Jernpålen perforerte kun hans venstre frontallapp, hvorpå den høyre frontallappen forble intakt. Kun tre av de 23 amerikanske tekstbøkene Griggs har sett på, oppgir at Gage ble bedre etter skaden, og kun fire nevner at han dro til Chile for å arbeide. I tillegg viser bare fire av bøkene til nyere analyser av hjerneskaden.

Hvorfor er denne forskningen viktig? Griggs argumenterer med at klassiske kasusstudier som dette er helt grunnleggende i psykologers utdanning. En forenklet eller feilaktig gjengivelse av Gages skade bidrar til feillæring over tid, noe som er uheldig for psykologifaget, skriver Griggs.

(Kilde: http://digest.bps.org.uk/)

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 52, nummer 9, 2015, side

Kommenter denne artikkelen