Du er her

Piercing = selvskading?

Tatoveringer og piercing er stadig populært blant rebeller i alle aldre, men hva er motivene bak?

De tyske psykologene Aglaja Stirn og Andreas Hinz rekrutterte 432 av leserne av tatovering- og piercing-magasin til en omfattende spørreundersøkelse. 119 av deltagerne innrømmet å ha utført selvskading i barnedommen, altså cirka 27 prosent. Til sammenligning er andelen i Tyskland generelt 0,75 prosent. De som hadde skadet seg selv, rapporterte i større grad å ha hatt et vanskelig forhold til egen kropp. Videre fortalte mange at de hadde tatt en tatovering eller en piercing for å komme over en negativ erfaring, eller for å oppleve fysisk smerte.

Mange av selvskaderne rapporterte at de hadde sluttet å skade seg selv etter at de hadde fått sin første piercing eller tatovering. I studien som er publisert i Psychotherapy Research konkluderer Stirn og Hinz med at noen bruker tatoveringer og piercinger for å takle traumer på samme måte som selvskadere gjør.

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 45, nummer 10, 2008, side

Kommenter denne artikkelen