Du er her

Noen vil narres

Effekten av placebo henger sammen med pasientens forventninger.

Forskere fra University of Michigan har funnet ut at virkningen av placebo henger tett sammen med hvor stor aktivitet det er i deler av hjernen når vi forventer noe godt. Aktiviteten henger igjen sammen med hvor store forhåpninger vi har.

Mange pasienter får like stor virkning av placebo som de får av den virkelige medisinen, sier professor Jon-Kar Zubieta.

Forskerne gav 14 frivillige en smertefull innsprøyting av saltvann i kjevemuskelen, angivelig for å teste ut effektiviteten av et nytt smertestillende middel. Testpersonene ble fortalt at bare noen ville få placebo, men i virkeligheten fikk alle det. På forhånd hadde samtlige svart på spørsmål om hvor godt de trodde behandlingen skulle virke, og etterpå rapporterte de hvor vondt det hadde gjort, og hvor mye de følte at medisinen hadde lindret.

PET- og fMRI-målinger viste at hjernens utskillelse av det smertestillende stoffet dopamin økte med forsøkspersonenes forventninger til behandlingen, skriver forskning.no.

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 44, nummer 9, 2007, side

Kommenter denne artikkelen