Kommentar
Å være en god arena for faglig diskusjon og utveksling er en sentral oppgave for Psykologtidsskriftet. Kommentarsjangerens funksjon er å oppmuntre til dialog mellom forfatteren av en artikkel og leseren av Psykologtidsskriftet.
Hvis du har noen merknader, spørsmål eller kritikk til noe av det vi har publisert, kan du sende oss en kommentar. Vi stiller ingen formelle kompetansekrav til forfattere av kommentarer. Alle våre lesere kan sende oss tekst, men vi forutsetter at du har lest artikkelen grundig, og at du har kjennskap til fagområdet eller faglitteraturen som er behandlet i teksten.
Utover at kommentaren omhandler en publisering i Psykologtidsskriftet, har vi ikke noen bestemte krav til innholdet. Imidlertid vil en kommentar ofte omhandle:
En drøfting av det faglige innholdet i en fagartikkel
En påpeking av feil
En presentasjon av tolkningsalternativ
Tilføyelse av informasjon relevant for teksten
Tilføyelse av data
Presentasjon av motforestillinger
Unngå personlige merknader rettet mot forfatter. Vi ønsker en åpen og kritisk utveksling uten en konfronterende tone.
Merk: Forfattere av kommentarer må signere interessekonflikterklæring hvis teksten aksepteres for publisering.
Tekstens omfang bør ligge på mellom 5000 og maksimalt 10 000 tegn (ca. 750–1500 ord) inkludert mellomrom. For kommentarer som behandler komplekse akademiske spørsmål, vil vi noen ganger tillate lengre tekster. Hold det likevel så kort som mulig. Selv om det er satt en ramme for antall tegn, er ikke dette å betrakte som en anbefaling.
Hold antall referanser nede til et minimum. Det er i utgangspunktet ikke nødvendig med henvisninger til annet enn saken du kommenterer. Påstandsformuleringer må imidlertid alltid understøttes med kildehenvisning.
Kommentarer publiseres under fullt navn. Når kommentaren blir publisert, vil forfatteren av artikkelen som kommentaren omhandler, bli kontaktet av redaksjonen og gitt muligheten til å gi tilsvar. Både artikkelforfatter og kommentarforfatter forventes å delta i den faglige utvekslingen.
Vær særlig varsom om du kommenterer pasienthistorier, av hensyn til pasienten og pårørende.
Hvis kommentaren din omhandler en spesifikk artikkel, husk:
Ikke gi en oppsummering av artikkelen, men anta at leseren har lest artikkelen du omtaler.
Siter fra artikkelen kun der det er helt nødvendig.
Sett opp en kort tittel som gir en klar og konsis oppsummering av ditt hovedpoeng.
Sørg for at du har presentert hovedpoenget klart for leseren.
Hold teksten så kort og konsis som mulig.
Redaksjonen kan redigere og forkorte innsendte bidrag. Psykologtidsskriftet er ansvarlige for titler, ingress og mellomtitler. Redaksjonen forbeholder seg retten til å gjøre språklige endringer (korrektur) i kommentaren uten at forfatteren orienteres om dette.
Alle bidrag kan publiseres på nett. Innlegg kan også bli publisert i andre medier Psykologtidsskriftet inngår avtale med. Send inn tekster i Word-format, og sett referanser i tråd med APA-stilen.
Merk: Tekster som er publisert andre steder, kan som hovedregel ikke publiseres på ny i Psykologtidsskriftet. Vi ber derfor om at du ved innsending bekrefter at teksten du sender oss, ikke er blitt sendt andre steder eller blitt publisert tidligere, inklusiv på sosiale medier.
Legg ved navn, arbeidsstedstilknytning og kontaktopplysninger (e-post) i teksten.
Vi ber forfattere om å sende høyoppløselig bilde, i farger og liggende format. Oppgi navn på fotograf eller om bildet er privat.
Manuskript sendes til redaksjonen@psykologtidsskriftet.no