Klassikeren
I Klassikeren inviterer vi fagpersoner til å skrive et essay basert på en klassisk bok eller artikkel (fra før 1990) som har hatt vesentlig betydning for psykologien som fagfelt. Et klassikeressay er en selvstendig, reflekterende tekst hvor skribenten drøfter fagpsykologiske temaer basert på lesningen av et klassisk verk fra psykologihistorien, med vekt på hvorfor dette verket er viktig/relevant for psykologer i dag.
I motsetning til en bokanmeldelse kan klassikeressayet være en mer åpen og assosiativ tekst som vokser ut av boklesingen, og hvor skribenten har en tydeligere jeg-form eller fortellerstemme.
Noen retningslinjer til hjelp i skrivingen:
En klassiker må ha varig verdi, ifølge www.naob.no. Klassikeren må derfor være utgitt før 1990.
Essayet bør besvare spørsmålet «Hva er det som gjør dette til en klassiker?», altså: Hvilken betydning har verket hatt for psykologien?
Hvorfor bør vi lese denne klassikeren i dag?
Det kan være en god idé å knytte innholdet i klassikeren til noe konkret, slik som en klinisk problemstilling, eller et psykologisk fenomen som verket er særskilt godt egnet til å diskutere.
Bruk gjerne deg selv som fagperson i essayet – dette skaper ofte en mer engasjerende skriveprosess, og en bedre tekst.
Ikke forsøk å gjenfortelle hele boken, men trekk ut noen hovedpoenger som essayet sentrerer seg rundt.
Øvre grense for Klassikeren er 20 000 tegn (ca. 3500 ord), inkludert mellomrom. Overskrifter og eventuelle referanser skal følge APA 7-format. Redaksjonen forbeholder seg retten til å redigere og forkorte innsendte bidrag. Psykologtidsskriftet er ansvarlige for tittel, ingress og mellomtitler. Oppgi fullt navn, arbeidssted og e-postadresse som skal anvendes i byline.
Vi ber forfattere om å sende høyoppløselig bilde, i farger og liggende format. Oppgi navn på fotograf eller om bildet er privat.
Manuskript sendes til redaksjonen@psykologtidsskriftet.no