Du er her

Ferskvare

I et nøtteskall

Tidligere fagredaktør i Psykologtidsskrfitet, Pål Johan Karlsen, er aktuell med ny bok på Flux forlag: Psykologi i et nøtteskall. Hvorfor er vi som vi er og gjør som vi gjør? spør forfatteren i denne boken. Ved å forsøke å se andre innenfra og oss selv utenfra, kommer vi nærmere en større forståelse av både andre og oss selv. Forfatteren beskriver psykologiske fenomener samt aktuelle tenkeres og forskeres tilnærming til det kompliserte samspillet mellom mennesker. Denne boken er ment å gi leseren et utgangspunkt for – og et ønske om – å vite mer om psykologiens verden.

Å vende tilbake

Regissør Henrik Martin Dahlsbakken er aktuell med en ny film om psykiske følger av krigstraumer. I Å vende tilbake møter vi den nylig hjemvendte soldaten Einar (spilt av Ingar Helge Gimle), som har tjenestegjort i Afghanistan over en lengre periode. Hjemme venter den sengeliggende konen Anna (spilt av Lia Boysen) og deres to tenåringssønner Oscar og Fredrik (spilt av Åsmund Høeg og Fredrik Grøndahl). Dahlsbakken belyser menn sin stille lidelse, og en families skadeskutte hverdag i møte med fars problemer. Når de to guttene bestemmer seg for å reise ut på leting etter faren som ikke vender tilbake fra jakt, stilles det høye krav til barnas egen psyke og deres brødreforhold. Filmen hadde premiere i slutten av januar.

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 52, nummer 2, 2015, side 163

Kommenter denne artikkelen