En fortelling om radikalisering

RADIKALISERT Dette bildet av Patty Hearst er kanskje det mest berømte av henne og viser hvordan hun poserte som terrorist flere måneder etter at hun ble kidnappet. Foto: Magnolia Pictures / Courtesy: Everett Collection

Hvorfor ble Patricia Hearst radikalisert? Var det personen eller situasjonen som var radikal? 

Publisert
4. januar 2021
Emner

Fortellinger om kidnapping fascinerer oss fordi de utfordrer vår fantasi og våre tanker om vår egen selvbestemmelse. Fra fiksjon og eventyr om Rapunsel i tårnet og filmer om Jason Bourne, til ekte historier om Natascha Kampush og – som dette essayet handler om – radikaliseringen av Patricia Hearst. Fortellingen om Hearst er også aktualisert gjennom en ny fjernsynsdokumentar av Jeffrey Toobin, og som fortsatt er tilgjengelig på NRK nett-tv. 

Det startet i 1974. Patricia Hearst var 19 år da hun flyttet inn med kjæresten sin i universitetsbyen Berkeley. Vietnamkrigen splitter landet og revolusjonære krefter ulmer under overflaten i det amerikanske samfunnet. En terroristgruppe som kaller seg den symbiotiske frigjøringshæren (SLA), planlegger å kidnappe tenåringsjenta, fordi hun kommer fra «aristokratiet». Hennes familie, «Hearst», er kjent på grunn av hennes bestefar William Randolph Hearst. Bestefaren bygget opp et avisimperium og var en pioner i den såkalte sensasjonspressen. Hovedpersonen i Orson Wells’ berømte spillefilm Citizen Kane (1941) er basert på hennes bestefar, W.R. Hearst. 

Du må være abonnent eller medlem av Psykologforeningen for å lese videre.

Ikke abonnent? Få 12 papirutgaver og ubegrenset tilgang til alle digitale utaver for 1495 i året

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 58, nummer 1, 2021, side 62-67

Kommenter denne artikkelen

American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders: DSM-5 (5. utg.). American Psychiatric Association. 

Anspacher, Carolyn (1976). The Trial of Patty Hearst. The Great Fidelity Press. 

Evans, G. (2018, 11. januar). Patricia Hearst Slams Upcoming James Mangold Biopic & CNN Doc Series: «Romanticizing My Torture And Rape». Hentet fra https://deadline.com/2018/01/patricia-hearst-jeffrey-toobin-james-mangold-cnn-1202241025/ 

Hearst, Patricia & Moscow, Alvin (1981). Every Secret Thing. New York: Doubleday. 

Johansson, Ulf. (2020) Drap i Knutby [TV-program]. Hentet fra https://tv.nrk.no/ serie/drap-i-knutby/sesong/1/episode/1/avspiller 

Kondelis, Pat (2018) The Radical Story of Patty Hearst. [TV-program]. Hentet fra https://tv.nrk.no/serie/mysteriet-patty-hearst 

Politiet. (2020, 10. oktober) Hva er menneskehandel? Hentet fra https://www.politiet. no/rad/menneskehandel/hva-er-menneskehandel/ 

Toobin, Jeffrey (2017). American Heiress: The Wild Saga of the Kidnapping, Crimes and Trial of Patty Hearst. Anchor Books.