Hold deg underholdt

FANGET AV TEKNIKKEN Teknologien er overalt, mener Andreas Nydal, som i dette essayet skriver om hva det gjør med oss. Denne jenta spiller et VR-spill på Sega Joypolis, en stor innendørs underholdningspark i Shanghai, Kina. Foto: Chen Yuyu/ChinaImages/Sipa USA/NTB Scanpix

TV-serien Brave New World skildrer sjokkerende treffsikkert hvor samfunnet vårt er på vei. 

Publisert
1. desember 2020

Vi tilbød dem nettverket koblet rett i hjernen. Alt de måtte gjøre var bare å klikke og godta, klikke og godta. De ville gjøre hva som helst for å beskytte seg mot de fryktelige øyeblikkene. Venting på bussen. Å se på kjæresten som sover. De pinefulle sekundene der det ikke er noe annet sted å se, enn inn i seg selv. Det er mørkt der inne, direktør. 

Sitatet over er verdenskontrollør Mustafa Monds bekjennelse i TV-serien Brave New World (2020), basert på Aldos Huxleys roman fra 1932 med samme navn. Endelig en fremtidsdystopi som har relevans og nærhet til vår egen tid. Serien beskriver et samfunn uten psykiske lidelser, eller egentlig noen form for lidelse. Barn blir til på en lab, «mor» og «far» er begreper som tilhører historiebøkene, om det da hadde fantes bøker i dette universet. Alt foregår på skjerm, eller rettere sagt på en høyteknologisk kontaktlinse som projiserer en skjerm for dine øyne. Alle dyr er utryddet, det finnes kun mennesker og maskiner. Alle holder stemningsleie sitt, eller «nivåene sine» som det heter, optimale ved hjelp av tabletter som alltid er for hånden via en slags pez-aktig innretning menneskene går rundt med. Det er sjokkerende hvor treffende serien er. Er ikke dette samfunnet et slags implisitt mål for mye av det vi holder på med i dag? Den virksomheten som utgjøres av livsmestringsfag, selvhjelpsbøker, biologisk psykiatri, evig fremskritt og nullvisjoner? 

Du må være abonnent eller medlem av Psykologforeningen for å lese videre.

Ikke abonnent? Få 12 papirutgaver og ubegrenset tilgang til alle digitale utaver for 1495 i året

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 57, nummer 12, 2020, side 920-923

Kommenter denne artikkelen

Barnett, I., Torous, J., Staples, P., Sandoval, L., Keshavan, M., & Onnela, J. P. (2018). Relapse prediction in schizophrenia through digital phenotyping: a pilot study. Neuropsychopharmacology : official publication of the American College of Neuropsychopharmacology, 43(8), 1660–1666. https://doi. org/10.1038/s41386–018–0030-z 

Holmes, L. (2016, 21. april). Sherry Turkle on how technology can impact human connection. huffpost. com. https://www.huffpost.com/entry/sherry-turkle-pioneers_n_5716699be4b06f35cb70c571 

Thomistic Institute (2020, 2. februar). Thomistic Institute. (Forelesning). https://soundcloud.com/ thomisticinstitute/true-friendship-a-thomistic-guide-prof-john-cuddeback 

Munkholm, K., Paludan-Müller, A. S., & Boesen, K. (2019). Considering the methodological limitations in the evidence base of antidepressants for depression: a reanalysis of a network meta-analysis. BMJ open, 9(6). e024886. https://doi. org/10.1136/bmjopen-2018–024886 

Reardon, S. (2014, 14. mars). NIH rethinks psychiatry trials Nature.com. https://www.nature.com/news/ nih-rethinks-psychiatry-trials-1.14877 

Sebjørnsen, A. K. (2020, 24. september). Humlesus og annen balansekunst. Tidsskrift for Norsk legeforening. https://tidsskriftet.no/2020/09/intervju/ humlesus-og-annen-balansekunst 

Torous, J., Choudhury, T., Barnett, I., Keshavan, M., & Kane, J. (2020). Smartphone relapse prediction in serious mental illness: a pathway towards personalized preventive care. World psychiatry : official journal of the World Psychiatric Association (WPA), 19(3), 308–309. https://doi.org/10.1002/wps.20805