Berit Ås
Nå er det beina. For ni år siden var det ryggen. Det var derfor jeg fant meg en benk å sitte på foran Stortinget, da venstresida demonstrerte mot de foreslåtte frihandelsavtalene TTIP og TISA 10. oktober 2015. Der fikk jeg snart selskap av et annet godt voksent menneske. Det var Berit Ås.
Det var den første samtalen. Og siden var vi venner. Det var artig å finne ut at kvinneforskeren Harriet Holter var et tilknytningspunkt. – Hun var min mentor i studietiden, sa Berit. Og hun var min fars første kone. Liten verden.
Enda artigere, nei vent, storslagent var det for meg som vokste opp med The Beatles som lydspor, å høre henne fortelle om da hun en gang i tida faktisk bodde hjemme hos Yoko & John i Dakota-bygningen i New York City. Du verden!
Da Berit fikk vite at jeg hadde gitt ut et par diktsamlinger, fikk hun nok et puff for å samle sine egne. Det var ikke lett. Jeg kontakta en rekke forlag til null respons. Enda vanskeligere er det å forstå hvorfor venstresidas dagsavis Klassekampen ikke ville anmelde hennes bok «Dikt i utvalg» da den omsider – takket være kvinneaktivister og kronerulling – kom ut i 2022. Jeg purra mer enn én gang.
Politiker, partileder, psykolog, professor, poet, universitetslærer, kvinneaktivist, medmenneske …
Jeg lærte mye av Berit Ås. For eksempel lærte jeg at sjøl om det kan tastes både her og der, så er det ikke forbudt å finne fram penn og papir. Og det varmer virkelig å finne noe annet i postkassa enn regninger og reklame. Berit Ås skrev kort og brev. Og hun tasta ikke på mobilen, hun ringte. Det varmer å høre en stemme.
Berit døde hjemme i Asker lørdag 14. september, omringet av familien. For meg er det trøsterikt å vite at diktet jeg skrev til henne fredag, ble lest opp for henne den samme fredagen.
På en benk på Eidsvolls plass
Bred nok til at to fikk plass
Der traff Ola Berit … Ås
Der gikk nøkkelen i lås
Høye porter åpnet seg
Ja, det fins en fremtidsvei
For mens’kene på Jord
Det finnes gode ord
Og det finnes handlinger
Som fremelsker forvandlinger
Berit har sagt det,
Berit har gjort det
Ingenting av dette blir noensinne borte
Ola Bog