Fornærmede hevder hun trakk seg fra bokprosjekt om overgrep
Øystein Helmikstøl
-
Øystein Helmikstøl
journalist
Fornærmede i Prestesaken hevder at hun skriftlig trakk seg fra bokprosjektet «Det som ikke skulle skje» på forlaget Gyldendal. Forlaget, forfatteren og kvinnens tidligere bistandsadvokat har en annen versjon av saken.
– Denne utgivelsen med min historie ble utgitt til tross for at jeg med skriftlig henvendelse hadde trukket meg fra bokprosjektet på et tidligere tidspunkt.
Dette fremkommer i et brev fra fornærmede i Prestesaken, som Psykologtidsskriftet har fått tilgang til. Boka hun sikter til, er Det som ikke skulle skje, utgitt på forlaget Gyldendal i 2015.
DOKUMENTARBOK
Boka inneholder 12 fortellinger om personers egne opplevelser av seksuelle overgrep. Det er Dagbladet-journalist Gunnar Ringheim, i samarbeid med Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep og forlaget Gyldendal, som står bak utgivelsen. Boka er «en dokumentar om hvordan Kirken håndterer seksuelle krenkelser blant sine egne», ifølge bokomslaget.
Den 19. januar i 2015 ble boka debattert på NRK. Dagen etter ble den lansert på Litteraturhuset i Oslo. Arrangementet og Prestesaken ble i etterkant omtalt i avisen Glåmdalen.
MÅTTE BEKLAGE
Gyldendal, forfatter Gunnar Ringheim og Kirkelig Ressurssenter har vært oppe i en lignende sak tidligere. Avisen Vårt Land skrev like etter at boka ble lansert, at en annen kvinne hyret advokat etter at hun ble omtalt mot sin vilje i den samme boka.
Kvinnens nei til å bli omtalt ble ikke formidlet til forfatter Gunnar Ringheim, ifølge Vårt Land.
Daværende styreleder i Kirkelig Ressurssenter og biskop i Hamar, Solveig Fiske, argumenterte for at Ressurssenteret hadde rett til å publisere omtalen, noe som førte til kraftig kritikk.
Den 2. juli 2015 måtte prest og daglig leder ved Kirkelig Ressurssenter Elisabeth Torp be om unnskyldning, i et innlegg i Vårt Land.
– Jeg gjorde en feil i kontakten med en som hadde sagt nei til å være en av fortellerne i boka, skrev Torp.
Det var i 2015.
– IKKE MOTTATT BREV
Nå viser det seg altså at en annen kvinne, fornærmede i Prestesaken, hevder at hun sa nei til å være med på bokprosjektet om seksuelle overgrep i Kirken. I brevet Psykologtidsskriftet har fått tilgang til, framkommer det at kvinnen ikke skal ha gått videre med saken.
– Jeg orket ikke å gå videre med saken etter at boka var gitt ut, skriver fornærmede.
Håvard Friis Nilsen er redaktør i litterær avdeling, sakprosa hos Gyldendal Norsk Forlag. Han var selv ikke redaktør for boka da den kom ut i 2015. Han skriver dette i en e-post til Psykologtidsskriftet:
– Forlaget har ikke noe kjennskap til dette. Vi har ikke mottatt noe brev.
Nåværende styreleder i Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep, biskop Ann-Helen F. Jusnes, ønsker ikke å kommentere saken.
Det gjør heller ikke Elisabeth Torp, hun er leder og prest i Kirkelig Ressurssenter. Torp henviser til forfatter Gunnar Ringheim.
– GJENGITT MED HENNES TILLATELSE
Gunnar Ringheim kommenterer kvinnens påstander slik:
– Historien til den unge kvinnen i Prestesaken er gjengitt i boka Det som ikke skulle skje med hennes tillatelse. Det er kjent at mennesker som har hatt traumatiske opplevelser i barndommen, strever med å romme sine følelser, og at det kan seg gi utslag i ambivalens. Etter at manuset var sendt til produksjon i Gyldendal, utvekslet vi mailer, der kvinnen tilkjennega usikkerhet om sin medvirkning i boka. Jeg kontaktet da hennes bistandsadvokat Inger Marie Støen, som etter en samtale med kvinnen meldte tilbake at hun fortsatt ville ha med sin historie i boka, slik den var godkjent av henne. Neste gang jeg hørte fra kvinnen, var i forbindelse med lanseringen av boka noen måneder senere med noen hyggelige mailutvekslinger. Ingenting tydet på at hun var skeptisk til utgivelsen, skriver Gunnar Ringheim i en e-post til Psykologtidsskriftet.
BEKREFTER
Psykologtidsskriftet har kontaktet advokat Inger Marie Støen og fornærmede i Prestesaken for en kommentar til Gyldendal og forfatter Ringheims versjon av saken. Støen svarer dette i en e-post:
– Jeg kan bekrefte Gunnar Ringheims fremstilling av saken. Utover det har jeg ingen kommentarer.
Fornærmede har ikke svart på Psykologtidsskriftets henvendelse.
Solveig Fiske, biskop i Hamar, var styreleder i Kirkelig Ressurssenter da Ressurssenteret samarbeidet med Dagbladet-journalist Gunnar Ringheim om boka. Fiske var personalsjef i Hamar bispedømme da Prestesaken startet i 2006. Hamar-biskopen skriver dette til Psykologtidsskriftet i et postsendt brev hun har unntatt offentlighet:
– Som tidligere styreleder i Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep takker jeg for tilbudet om å gi en kommentar til artikkelen det arbeides med i tilknytning til en tidligere personalsak. Jeg er gjort kjent med at daglig leder i Ressurssenteret har mottatt en likelydende mail, og at hun har oversendt den til redaktør Gunnar Ringheim og overlater til ham som redaktør å svare på henvendelsen. Jeg tenker at dette er tilstrekkelig, og avstår fra å gi ytterligere kommentar.

OM OVERGREP: Boka Det som ikke skulle skje av journalist Gunnar Ringheim i samarbeid med Kirkelig Ressurssenter ble utgitt av Gyldendal i 2015. Omslag: Gyldendal