Psykologtidsskriftet

Debatt

Pinlig – rett og slett!

Kari Lossius og Geir Iversen
  • Kari Lossius

    Stiftelsen Bergensklinikkene, Vestre Torggate 11, 5015 Bergen

  • Geir Iversen

    Klinikksjef Haugaland A-Senter

Publisert: 01.09.2015 | Utgave: 9

SPESIALISTUTDANNINGEN

I augustutgaven av Psykologtidsskriftet kunne vi med undring og etter hvert økende grad av lettelse lese at Spesialistutvalget for klinisk voksenpsykologi hadde trukket seg i protest, etter at sentralstyret hadde gått inn for å godkjenne 1 år klinisk erfaring fra rusbehandling som tellende praksis til den kliniske «voksenspesialiteten». Ingen i utvalget ville i etterkant gi noen ytterligere kommentarer i saken. Sett fra foreningens side er kanskje dette like greit. Saken er pinlig nok som den er.

I samme utgave av tidsskriftet blir en tvilende Anders Skuterud (tidligere fagsjef i Psykologforeningen) irettesatt av to nestorer innen rusforskning og behandling. Dr.philos. i sosialantropologi Sverre Nesvåg, og professor dr.med. Jørgen Bramnes, påpeker at det er feil at kunnskapsgrunnlaget for rusbehandling er faglig dårlig fundert. I tillegg sier de at det er politisk uklokt å snakke ned et felt hvor psykologer har innflytelse både i utformingen av behandling, forskning og ledelse. Det er bekymringsfullt at andre profesjoner er bedre orientert om hva psykologer bedriver i rusfeltet, enn deler av vår fagforening. Mens legeforeningen heier frem sin nye spesialitet i rusmedisin, stopper Norsk psykologforening et vedtak som kunne ryddet vekk både fordommer og faglige barrierer mellom rus og psykisk helsevern.

Nå er det bare å håpe på at medlemmene i det neste utvalget for spesialiteten i klinisk voksenpsykologi kvalitetssikres slik at lignende fadeser ikke skjer igjen. Videre håper vi at sentralstyret lar fornuften seire og gjennomfører vedtaket. Og vi som til daglig jobber i rusfeltet og vet hvor faglig spennende det er, vil til slutt ønske alle psykologer med ambisjoner om å bli spesialist i voksenpsykologi hjertelig velkommen til oss.