Psykologtidsskriftet

OriginalartikkelFagfellevurdert (Peer reviewed)

Partnervoldserfaringer

Birgitte Marie Kirsebom, Solveig Karin Bø Vatnar, Stål Bjørkly

    birkir@siv.no

Publisert: 04.11.2014 | Utgave: 11 | Side: 951-959

Background: Intimate partner violence (IPV) is a serious health and social problem that affects all members of the family, and has severe consequences for the victims and for those who witness IPV. This study examines the extent to which IPV help-seeking women who in addition had experienced violence in their family of origin reported differently about mental health problems, shame, guilt, and responsibility for IPV, than women without exposure in childhood.

Method: The research project is a cross-sectional study of a representative sample of IPV help seeking women (N = 157) of which n = 90 also had experienced violence in their family of origin. The women were interviewed by questionnaire.

Results: Women with exposure of sexual violence in family of origin reported 11 times higher risk of feeling guilt for current IPV than women without this prior experience. Women exposed to physical and psychological violence in their own family of origin reported significantly more mental health symptoms than women without this additional burden.

Conclusion: IPV is complex and can not be viewed as a homogeneous experience. Violence occurs in the context of interacting factors by both perpetrator and victim, the context in which the violence occurs, historical, cultural and social factors, which all together affects the impact on mental health consequences. The study provides support for the dose-response hypotheses regarding the extent of violence and the extent of mental health problems.

Keywords: Intimate partner violence, consequences of intimate partner violence, guilt, shame, attributional style

Voldserfaringer i oppveksten øker risiko for voldserfaringer som voksen. Hvilken betydning har en voldsutsatt oppvekst for konsekvenser av partnervoldsutsatthet?

Forekomst og konsekvenser av partnervold

I de senere år har det vært et økende fokus på vold i nære relasjoner. Den siste prevalensstudien av partnervold i Norge viste at over 9 % kvinner og nær 2 % menn har vært utsatt for alvorlig partnervold etter fylte 18 år (NKVTS, 2014). Hovedvekten av kvinner med psykiske lidelser har også vært utsatt for vold (Briere & Jordan, 2004). Både fysisk, psykisk og seksuell vold er dokumentert som risikofaktorer for utvikling av psykiske lidelser, avhengighetsproblematikk, suicidalitet og redusert livskvalitet (Alsaker, Moen, Nortvedt & Baste, 2006). Partnervold kan føre til alvorlige fysiske og psykiske konsekvenser av både akutt og mer varig karakter. Å bli utsatt for vold, enten direkte eller indirekte som vitne, kan skade individets tilknytning, intimitet og evne til å unngå fare (Dutton & White, 2012). Kvinner med utsatterfaring sees ofte i klinikken med senvirkninger ifht redusert selvtillit, med intens og vedvarende selvbebreidelse, skyld- og skamopplevelser. Flere studier viser sammenheng mellom skamfølelse og psykiske lidelser (eks Tangney & Dearing, 2002, Moor, 2007, Andrews, Brewin, Rose & Kirk, 2000).

Alder, kjønn, økonomi, etnisitet og oppvekstvilkår ser ut til å ha betydning for psykisk helse og risiko for å bli utsatt for vold (Briere & Jordan, 2004). Vold i oppveksten øker risiko for å bli utsatt for vold senere i livet (reviktimisering). Å bli utsatt for flere tilfeller av vold har alvorligere konsekvenser enn å ha opplevd en eller få voldsepisoder (Nisith, Mechanic & Resick, 2000). Barn som lever i hjem med partnervold har økt risiko for å bli vitne til vold mellom omsorgspersoner og selv å bli utsatt for overgrep. De yngste barna har høyest risiko for å bli eksponert for foreldrenes partnervold (eks Howell, 2011). Effekten av å være utsatt for vold påvirker flere primære utviklingsområder; fysisk/biologisk fungering, atferd, emosjoner, kognitiv utvikling og sosial tilpasning (Adams, 2006).

Skam, skyld og ansvarsattribuering

Det finnes ulike definisjoner av begrepene skam og skyld, men definisjonene fra Lewis’ (1971) publikasjoner har stått sentralt i mye av forskningen på feltet. Felles for skam- og skyldfølelse er en påvirkning av relasjonen mellom individet og han/hun selv og/eller andre, på en måte som reduserer den individuelle selvfølelsen og fokuserer på gapet mellom hva som er ønskelig og tillatt og hva som er uønskelig og forbudt. Dette avspeiler at begge er selvbevisste emosjoner (Lewis, 2000). Både skam og skyld har konsekvenser for psykisk helse knyttet til selvfølelse og mestring, men med kvalitative forskjeller. Skyld orienterer individet mot personlige feil mens man samtidig søker etter mulighet for tilgivelse, endring og håp om å gjenopprette den skadede relasjonen. Disse korreksjonene, både konkrete og symbolske, tillater individet å erfare en form for selvaksept og håp om tilgivelse. Skam derimot involverer større deler av selvet og fanger individet i en følelse av irreversibel verdiløshet, ydmykelse og nedverdigelse. Derfor blir den grunnleggende eksistensielle erfaringen en selvavvisning og avvisning fra andre, noe som igjen vil føre til en følelse av svakhet, tap av kontroll og fastlåsthet (Buchbinder & Eisikovits, 2003). Det ligger et element av verdivurdering i skyldfølelse. Dette dynamiske elementet har potensial i seg til å fremme korrigerende forsøk på å lindre emosjonelt ubehag. På denne måten kan selvbilde bedres ved å gjenvinne kontroll og handlekraft (Lewis, 2000). En person med skyldfølelse oppfatter ikke nødvendigvis hele selvet som dårlig på tross av at man har gjort en dårlig handling. Skam derimot reflekterer en mer grunnleggende mangel i selvet som ingen handling kan korrigere, slik at handlingen og selvet i mindre grad skilles. Skam har i større grad enn skyld en negativ innvirkning på persepsjon av selvet, andre og verden i sin helhet (Lewis, 2000).

I hvilken grad en kvinne tar ansvar for vold hun har blitt utsatt for henger sammen med hennes forståelse av årsakene til volden. Forskning har vist at oppfatninger av egen rolle i partnervoldsepisoder også er viktig ifht utvikling av psykopatologi (Kubany, Abueg, Owens, Brennan, Kaplan & Watson, 1995). Attribusjon omhandler i hvilken grad årsaksforklaring for vold forstås som en indre eller ytre styrt handling, stabil eller ustabil, intensjonell eller ikke-intensjonell atferd hos partneren (Shurman & Rodriguez, 2006). Tilknytningsrelasjoner påvirker kognitive skjemaer og er nært knyttet til selvfølelse, selvverd og attribusjonsstil. En pessimistisk attribusjonsstil, med interne, stabile og globale attribusjoner for negative hendelser og ytre, ustabile og spesifikke attribusjoner for positive hendelser, er relatert til skam, lav selvfølelse og depresjon i ikke-misbrukte utvalg (Nolen-Hoeksema, Girgus & Seligman, 1992). Attribusjon av ansvar kan derfor være av betydning for utvikling og opprettholdelse av ansvarsopplevelse, skam og skyldfølelse knyttet til voldserfaringer.

Interaksjonelt perspektiv på partnervold

Partnervoldsteorier deles vanligvis inn i to hovedgrupper: 1) Sosiokulturelle teorier som f.eks feministteori (Dobash, Walker, Mullender, 1977), maktteori (Straus, 2001), og 2) Individteorier som f.eks sosial-læringsteori (Bandura, 1986, Bowen 1978, Geffner et al, 2000) bakgrunn/ situasjons modeller (Riggs & O’Leary, 1996), og personlighets/typologi teorier ( Dutton, 1996, Holtzworth-Munroe, 1997, og Stuart, 2005). Forskere har påpekt begrensinger ved disse teoriene, og sagt at de ikke fanger opp kompleksiteten og heterogeniteten ved partnervold (voldskategorier, alvorlighetsgrad, ulik funksjon etc). Nyere oversiktsartikler (reviews) for partnervold har derfor påpekt mangel på forskning med interaksjonelt perspektiv (eks Bell & Naugle 2008, Langhinrichsen-Rohling, 2005, Winstok, 2011). Hovedtanken med interaksjonelt perspektiv er at partnervold inneholder en betydningsfull og kontinuerlig interaksjon (gjensidig påvirkning) mellom individene og de ulike situasjonene individene er i. Ikke person – situasjon dikotomi, men person – situasjon interaksjon. I en studie av partnervoldsutsatte kvinner betyr denne teorien at hvem denne kvinnen som utsettes for partnervold er, hvilken type partnervold hun utsettes for, hva som har skjedd forut for partnervolden, hvilken kontekst partnervolden skjer i, hva som skjer i etterkant av partnervolden osv, vil ha betydning for hvordan kvinnen opplever partnervolden, hvordan den forstås, hvordan den mestres, hva som blir konsekvensene av partnervolden osv.

Innenfor et interaksjonelt perspektiv behandler vi derfor ulike voldsepisoder som separate analyseenheter fordi fokuset er på person- situasjon interaksjon på tross av at samme offer og gjerningsmann var involvert. Det er økende empirisk støtte for et interaksjonelt perspektiv på partnervold, men vektleggingen av interaksjonelt perspektiv i empirisk forskning på partnervold er fortsatt begrenset (Eisikovits & Bailey, 2011). I denne studien velger vi å bruke et interaksjonelt perspektiv for å undersøke om voldserfaring i barndom øker risiko for rapportering av psykiske helseplager og skyld, skam og ansvar hos partnervoldsutsatte kvinner.

Forskningsspørsmål:

  • 1. Rapporterer partnervoldsutsatte kvinner med voldserfaring fra sin opprinnelsesfamilie forskjellige fra partnervoldsutsatte kvinner som ikke har denne barndomserfaringen når det gjelder

  • • opplevd skyld, skam, og ansvar for partnervold?

I hvilken grad en kvinne tar ansvar for vold hun har blitt utsatt for henger sammen med hennes forståelse av årsakene til volden

Omtrent alle kvinnene som opplevde behov for psykisk helsevern knyttet behovet til volden de hadde vært utsatt for

Fysisk vold

N= 141

Psykisk vold

N=152

Seksuell vold

N=56

p

Opplevd skyld

41,8

p = 0,018

Opplevd skam

58,9

P = 0,054

Opplevd ansvar

39,7

P = 0,042

p

p= 0,000

p= 0,015

p= 0,000

Figur 1. Kvinnenes fordeling av voldserfaring.

Kvinner som hadde vært utsatt for seksuell vold som barn hadde over 11 ganger høyere risiko for å føle skyld for nåværende seksuelle overgrep sammenlignet med kvinner utsatt for seksuelle overgrep først i voksen alder

Referanser

  1. Referanseliste

  2. Adams, C. M. (2006). The consequences of witnessing family violence on children and implications for family counselors. The family journal, 14, 334–341.

  3. Alsaker, K., Moen, B. E., Nortvedt, M. W. & Baste, V. (2006). Low helath-related quality of life among abused women. Quality of Life Research, 15, 959–965, Altman, D. G. (1991). Practical statistics for medical research. London: Chapman & Hall CRC.

  4. Andrews, B., Brewin, C. R., Rose, S. & Kirk, M. (2000). Predicting PTSD symptoms in victims of violent crime: The role of Shame, Anger and Childhood abuse. Journal of abnormal psychology, 109, 69–73.

  5. Bandura, A. (1986). Social foundations of thought and actions: A social cognitive theory. Englewood Cliffs, NJ: Prentice- Hall.

  6. Belfrage, H. & Strand, S. (2008). Structured Spousal Violence Risk Assessment: Combining Risk Factors and Victim Vulnerability Factors. International Journal of Forensic Mental Health, 7, 39–46.

  7. Bell, K. M. & Naugle, A. E. (2008). Intimate partner violence theoretical considerations: Moving towards a contextual framework. Clinical Psychology Review, 28, 1096–1107.

  8. Bjørkly, S. (1993). Scale for the Predicition of Aggression and Dangerousness in Psychotic patients, an introduction. Psychological Reports, 73, 1363–1377.

  9. Bowen, M. (1978). Family therapy in clinical practice. New York: Aronson. Briere, J. & Jordan, C. E. (2004). Violence against women: outcome complexity and implications for assessment and treatment. Journal of Interpersonal Violence, 19, 1252 - 1276.

  10. Buchbinder, E., & Eisikovits, Z., (2003). Battered women’s entrapment in shame: a phenomenological study. American Journal of Orthopsychiatry, 73, No. 4, 355–366.

  11. Chapman, D. P., Whitfield, C. L., Felitti, V. J., Dube, S. R., Edwards, V. J. & Anda, R. F. Dutton, D. G., & White, K. R. (2012). Attatcment insecurity and intimate partner violence. Aggression & Violent Behavior 17, 475–81

  12. Dobash, R. E. & Dobash, R. P. (1977). Wives: The appropriate victims of marital violence. Victimology, 2, 426–442.

  13. Dutton D. G. & Nicholls, T. (2005). The gender paradigm in domestic violence research and theory: Part 1 – The conflict of theory and data. Aggression and violent behavior, 10, 674–680.

  14. Eisikovits, Z. & Bailey, B.,(2011). From dichotomy to continua: Towards a transformation of gender roles and intervention goals in partner violence. Aggression & Violent Behavior, 10(6), 680–714.

  15. Feiring, C., Taska, L. & Lewis, M. (2002). Adjustment following sexual abuse discovery: The role og shame and attributional style. Developmental Psychology, 38, 79–92.

  16. Follesø, G. S., (2003). Skam og skyld. I Anstorp, Hovland, Torp (Red.) Fra skam til verdighet. Oslo, Universitetsforlaget (p100–134).

  17. Geffner, R.A., Jaffe, P. G. & Sudermann, M. (2000). Children exposed to domestiv violence. Current issues in research, intervention, prevention and policy development. Journal of aggression, Maltreatment & Trauma 3, number 1. Ref type: Journal (full).

  18. Hickman, L. J., Jaycox L. H., Setodji, C. M., Kofner, A., Schultz, D., Barness-Proby, D., Harris, R. (2013). How much does «how much» matter? Assessing the relationship between children’s lifetime exposure to violence and trauma symptoms, behavior problems, and parenting stress. Journal of interpersonal violence, 28, 1338–1362.

  19. Holtzworth-Munroe, A., Smultzler, N. & Bates, L. (1997). A brief review of the research on husband violence: Part II: The psychological effects of husband violence on battered women and their children. Aggression and violent behavior, 2, 179–213.

  20. Howell, K. H. (2011). Resilience and psychopathology in children exposed to family violence. Aggression and Violent Behaviour, 16, 562–569.

  21. Jirapramukpitak, T., Harpham, T. & Prince, M. (2011). Family violence and its «adversity pacage»: a community survey of family violence and adverse mental outcomes among young people. Social Psychiatry Psychiatric Epidemiology, 46, 825–831.

  22. Kim. A., Thibodeau, R. & Jorgensen, R. S. (2011). Shame, guilt and depressive symptoms: A meta-analytic review. Psychological Bulletin, 137, 68–96

  23. Kubany, E. S., Abueg, F. R., Owens, J. A., Brennan, J. M., Kaplan, A. S. & Watson, S. B., (1995), Initial Examination of multidimensional modell of trauma-related guilt: Applications to combat veterans and battered women. Journal of psychopathology and behavioral assessment, 17, 353–376.

  24. Lewis, M. (2000). Self-conscious emotions: Embarrassment, prides, shame and guilt. In M. Lewis & J.M. Haviland-Jones (Eds.), Handbook of emotions (2nd, p 632–636). New York: The Guildford Press.

  25. Langhinrichsen-Rohling, J. «Top greatest ‘hits’. The important findings and future directions for intimate partner violence research.» Journal of Interpersonal Violence 20 (2005): 108–18.

  26. Margolin, G., Gordis, E. B. (2000). The effects of family and community violence on children. Annual Review of Psychology, 51, 445–479.

  27. Mirlees-Black, C. (1999). Domestic violence: Findings from a new British crime survey self-completion questionnaire. Home Office Research Study 191. London: Home Office., 191

  28. Moor, A. (2007). When recounting the traumatic memories is not enough: treating persistent self-devaluation associated with rape and victim-blaming rape myths. Women & Therapy, 30, 19–33.

  29. NKVTS-rapport 2014: Nisith, P., Mechanic, M.B.& Resick, P. A. (2000). Prior interpersonal trauma: The Psychology, 109, 20–25.

  30. Nolen-Hoeksema, S., Girgus, J. S. & Seligman, M. E. (1992). Predictors and consequenses of childhood depressive symptoms: A 5-year longitudinal study. Journal of Abnormal Psychology, 101, 405–422.

  31. Riggs, D. S. & O’Leary, K. D. (1996). Aggression between heterosexual dating partners: An examination of a causal model of courtship aggression. Journal of interpersonal violence, 11, 519–540.

  32. Shorey, R.C., Sherman, A. E., Kivisto, A.J., Elkins, S. R., Rhatigan, D. L. & Moore, T. M. (2010). Gender differences in depression and anxiety among victims of intimate partner violence: The moderating effect of shame proneness. Journal of interpersonal violence, 10, 1–17.

  33. Shurman, L. A. & Rodriguez, C. M. (2006). Cognitive-Affective Predictors of Women’s Readiness to End Domestic Violence Relationships. Journal of Interpersonal Violence, 21, 1417–1439.

  34. Smith, C. A., Ireland, T.O., Park, A., Elwyn, L., Thonberry T. P. (2011). Intergenerational Continuities and Discontinuities in Intermate Partner Violence: A Two- Generational Prospective Study. Journal of Interpersonal Violence, 26, 3720–3752.

  35. Statistisk Sentralbyrå, Levekårsundersøkelse, 1995.

  36. Straus, M. A. (1979) Measuring intrafamiliy conflict and violence: The Conflict Tactic Scales. Journal of Mariage and Family, 41,75–88.

  37. Straus, M. A. (2001). Physical aggression in the family. Prevalence rates, links to non-family violence, and implications for primary prevention of societal violence. In M. Martinez (Ed.), Prevention and control and aggression and the impact on It’s victims. )pp.181200). Kluwer Academic/Plenum Publishers.

  38. Stuart, R. B. (2005). Treatment for partner abuse: Time for a paradigm shift. Professional psychology: Research and practice, 36, 254–263.

  39. Tagney, J. P. & Dearing, R. L. (2002). Shame and guilt. New York: Guilford.

  40. Vatnar, S. K. B., Bjørkly, S. (2009). An interactional perspective of intimate partner violence: An in-dept semistructured interview of a representative sample of help-seeking women. Journal of family violence, 23, 265–279.

  41. Vatnar, S. K. B., Bjørkly, S. (2010). The relationship of immigration to intimate partner violence in a representative sample of help-seeking-women. Journal of Interpersonal Violence, 25, 1815–1835.

  42. Vatnar, S. K. B., Bjørkly, S. (2011). Victim of and witness to violence: an interactional perspective on mothers’ perceptions of children exposed to intimate partner violence. Violence and victims, 26, 830–852.

  43. Whitfield, C.L., Anda, R.F., Dube, S. R., Felitti, V. J. (2003). Violent Childhood Experiences and the risk of intimate partner violence in adults. Journal of interpersonal violence, 18, 166–185.

  44. Winstok, Z. (2007). Toward an interactional perspective on intimate partner violence. Aggression and Violent Behaviour, 12, 348–363.

  45. Winstok, Z and Z. Eisikovits. «Gender, intimate relationships and violence.» Aggression & Violent Behavior 16 (2011): 277–78.

  46. Wood, S. L. & Sommers, M. S. (2011). Consequences of intimate partner violence on child witnesses: a systematic review of the literature. Journal of Child and Adolecent Psychiatric Nursing, 24, 223–236.