Narrativt
Arne Olav L. Hageberg
-
Arne Olav L. Hageberg
Journalist og nettansvarleg i Psykologtidsskriftet
[…] fantasyromanen «Song for Eirabu» […] beveger psykologen og bokdebutanten Kristin Tofte seg inn i et fiktivt univers, sterkt inspirert av norrøn mytologi med guder og offerprestinner og der menneskenes egne valg blir satt opp mot gudenes krefter.
Kristine Tofte vokste opp med gamle eventyr og foreldre som fortalte fra sagaene og norrøn mytologi – og visste hun ville bli forfatter.
– Jeg drømte om det. Men så kom livet, jobb, utdannelse og familie. Nå sover ungene om natten, jeg hadde overskudd, og muligheten bød seg.
I mellomtiden var Tofte blitt psykolog, og med en erklært interesse for fortellingen som virkelighetsskapende. Dermed landet hun på fantasysjangeren, helt bevisst:
– Der kan jeg utforske andre sider ved menneskene – deres moral, sannhet og virkelighet – enn jeg kan i en realistisk roman med sine strengere rammer, sier hun.
– Du turde å gi bok 1 i Eirabu-sagaen din undertittelen «Slaget på Vigrid»?
– Navnet satt langt inne for meg å bruke. Men denne slagmarkens riktige navn er Vigrid, det betyr «slag som bølget frem og tilbake», sier hun.
Vigrid er altså i norrøn mytologi vollen der det siste og avgjørende slaget mellom æser og jotner skal stå under Ragnarok – når verden går under. Men det er som kjent også brukt av en nasjonalistisk organisasjon.
– Jeg nølte først, men så revurderte jeg det. For det blir trist dersom vi uten kamp overlater vår kulturarv til de som forvalter den så dårlig. Det er å gi dem større betydning enn de fortjener. Kanskje dette ikke hadde vært så lett for 40 år siden, men vi må kunne se på det som ble skrevet for 1500–2000 år siden uten å filtrere det gjennom de fem krigsårene, sier Kristine Tofte.
Hadeland 11.6.2009