Du er her

Hverdagsblikk på psykiske vansker

STERKE UTTRYKK Fargerike animasjoner illustrerer hovedpersonenes hverdagsliv og følelser i NRK-serien Sinnsykt. Illustrasjon: Racecar/ NRK

Andre dokumentarserier har gjerne fokusert på behandlingsprosessen, mens «Sinnssykt» viser hvordan det kan være å leve med.

Publisert
2. mai 2019

I NRKs dokumentarserie Sinnssykt inviteres vi inn i hverdagslivet til seks unge mennesker. De kommer fra vidt forskjellige deler av landet, og har ulike drømmer og mål for fremtiden. Like forskjellige som folk flest. Det de har til felles, er at de alle er diagnostisert med en psykisk lidelse som preger hverdagen deres på ulike måter.

Programleder Cecilie Kåss Furuseth møter disse menneskene med nysgjerrighet og varme, uten å være redd for å stille ubehagelige spørsmål. I første episode møter vi Espen, som har en tvangslidelse som gjør at mange hverdagslige aktiviteter tar overdrevent mye energi og tid. For Espen er noe av det vanskeligste i hverdagen å sette på vaskemaskinen. Jeg blir slått av hvor utrolig modig han er som ikke bare forteller om hvordan han har det, men viser oss tvangshandlingene i aksjon. Han bidrar samtidig til å bygge ned fordommer basert på stereotypier om at tvangslidelser nødvendigvis handler om overdreven renslighet, orden og punktlighet.

Du må være abonnent eller medlem av Psykologiforeningen for å lese videre.

Ikke abonnent? Få 12 papirutgaver og ubegrenset tilgang til alle digitale utaver for 1495 i året

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 56, nummer 5, 2019, side 370-371

Kommenter denne artikkelen