Du er her

Psykoanalytisk godis

Hva skjer om man setter en erfaren psykoanalytiker foran tv-skjermen for å se Sopranos? Jo, vi får en usedvanlig fascinerende analyse av alt som rører seg rett under overflaten hos en helt vanlig mafia-familie i New Jersey. I Glen Gabbard The Psychology of The Sopranos. Love, Death, Desire, and Betrayal in America’s Favorite Gangster Family fra 2002, får vi ikke bare en psykologisk profil av mafiabossen Tony og hans to familier, Gabbard viser også hvordan en lang rekke ubevisste prosesser styrer skjebnene deres.

Spørsmål som bli reist, og besvart, er av typen: Er Tony antisosial eller psykopat? Hvordan kan hans mor Livia få en slik makt over alle familiemedlemmene? Er kona Carmela en medsammensvoren eller uskylden selv, og hvordan oppdra to tenåringer i denne jungelen av løgner og benekting? Kort sagt: Hva er prisen for et dobbeltliv?

En stor del av boken handler om hva som skjer i psykoterapien med Dr. Melfi. Er det overhodet mulig å behandle den panikkrammede Tony? Og hva er egentlig målet? Innsikt? Personlighetsforandring? Lovlydighet?

Alt dette, og mer psykoanalytisk snacks, får du svar på om du leser denne underholdende boken, som også får leseren til å tenke over egne dilemma, konflikter og valg. Enkelte ganger er slike populære bøker bedre enn noen standard tekstbok. Denne er en slik en.

Anbefalt av Christian Schlüter, psykologspesialist, Avdeling for personlighetspsykiatri, OUS

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 53, nummer 8, 2016, side 665

Kommenter denne artikkelen