Du er her

Psykologisk sykehusdrama

Publisert
29. februar 2016

I TV-dramaet «The Knick», som utspiller seg ved The Knickerbocker Hospital i New York ved starten av 1900-tallet, er det naturlig nok få psykologer å se. Det er likevel mer enn nok psykopatologi og relasjonsproblematikk til å være en severdig opplevelse for de av oss som ikke får nok av faget etter arbeidsdagens slutt. I hovedrollen møter vi den genierklærte sjefkirurgen John Thackery, spilt av en Clive Owen i storform, og på mange vis en svært plaget mann. Allerede i første episode får vi et frampek på hvilken skjebne som venter ham. Foruten Thack, som han kalles, møter vi et velspilt galleri av karakterer som på forskjellig vis tøyer både lovverk og moral. Store samfunnsspørsmål fra samtiden er det også plass til. Særlig interessant er historien til sykehusets første svarte lege, Dr. Algernon Edwards, som avreagerer rasehatet med å fremprovosere slåsskamper i Harlem.

Vi får være flue på veggen når de aller mest grusomme behandlingene fra psykiatriens historie prøves ut. Det er en desperat jakt etter å forstå, og etter å hjelpe. På asylene trekkes tenner, og i operasjonssalen forsøker Dr. Thackery å kurere rusavhengighet med hjernekirurgi. Det er interessant å legge merke til hvordan psykiske sykdommer pirrer de velrenommerte kirurgenes interesse. Akkompagnert av et intenst elektronikasoundtrack og skarpe kulisser er det en veldig stilsikker serie regissør Steven Soderbergh har laget. Den har allerede pågått i to sesonger og er tilgjengelig via strømmetjenesten HBO Nordic.

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 53, nummer 3, 2016, side 236

Kommenter denne artikkelen