Du er her

Stimuli for de små grå

Tidlig i universitetstida ble jeg introdusert for nettstedet LessWrong – og jeg har vært reformert siden. Jeg fant det ikke bare til hjelp i noen av fagene i psykologi, men i livets fullskala også.

Det jeg omtaler som en nærmest guddommelig kilde av transcenderende kunnskap og visdom, er faktisk bare en blogg. LessWrong er med sine egne ord «A community blog devoted to refining the art of human rationality» og bruker hardnakket kognitiv vitenskap for å inspirere og skjerpe hvordan mennesker tenker.

På et relativt høyt nivå diskuterer fagpersoner, studenter eller bare sterkt interesserte mennesker om temaer som rasjonalitet, kunstig intelligens og spillteori med et sofistikert og litt geeky språk. Det kan oppleves tungt og uforståelig i begynnelsen, men hold ut. Når man har blitt kjent med sjargongen, er det uten tvil verdt det.

Når LessWrong har gjort deg rasjonell, er det ingen vei tilbake til høytflygende, alternativ tenkning.

Jeg kan anbefale LessWrong til deg som ønsker å spille monopol med noe mer enn bare magefølelsen. Ikke misforstå, LessWrong har langt større pragmatisk virkeområde enn bare brettspill.

I en nuclear standoff ville jeg ha brukt tid på å skrive ut relevante innlegg fra denne bloggen, for hele greia munner ut i dette: for å ta en god avgjørelse må du være velinformert. Men veien til en god avgjørelse er brolagt med alskens bias og kognitive fallgruver.

Disse lærer LessWrong deg å unngå.

Anbefalt av Harald Lauvås Korsåsen Redaktør i Psykologisk Tidsskrift ved NTNU

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 52, nummer 12, 2015, side 1103

Kommenter denne artikkelen