Du er her

Biter av dannelse

Brain Pickings (brainpickings.org), løselig oversatt som de beste bitene fra noens hjerne, er et nettsted som daglig byr på små utdrag fra en kanon av litteratur, filosofi, vitenskap og kunst. I skrivende stund er øverste «nyhet» en båttur på Themsen en sommerdag i 1862 der matematikeren Charles Lutwidge Dodgson underholder med en bisarr historie om en jente som forsvinner ned et hull, i anledning en ny illustrert utgave av Alice i eventyrland av Andrea D’Aquino. I neste sak er vi i skogene i Massachusetts i 1853, der Henry David Thoreau reflekterer over de ideelle omgivelsene for tenkning minst ett århundre før kroppslig situert kognisjon kom på moten i fag som lingvistikk og psykologi: «[S]speech is for the convenience of those who are hard of hearing; but there are many fine things which we cannot say if we have to shout» (senere publisert i Walden – Livet i skogene). I den tredje av dagens «nyheter» blir leseren minnet om stillhetens kraft via Richard Kostelanetz’ intervjusamling med komponisten John Cage, Conversing with Cage (1987). Under en drosjetur i New York møter Cage en sjåfør som preget av omgivelsenes larm, forbanner alt og alle. Cages respons er å forholde seg helt stille, og han kommer til å oppdage at transformative 4’33-intervensjoner også kan inntreffe fra baksetet av en taxi.

Visjonen med Brain Pickings er ifølge opphavskvinnen Maria Popova at de litterære godbitene man serveres, skal virke som materiale for nye tanker og forbindelser, og er herved anbefalt om du opplever at nettsurfingen din stadig etterlater deg uinspirert og tom innvendig.

Anbefalt av Ole Jacob Madsen, førsteamanuensis i kultur- og samfunnspsykologi ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 52, nummer 11, 2015, side 1006

Kommenter denne artikkelen