Du er her

Dialogdrevet trilogi

Publisert
5. april 2015

I 2007 ble boken Innsirkling gitt ut på Aschehoug forlag. Syv år senere sluttfører forfatteren Carl Frode Tiller sin romantrilogi. Gjennom tre bøker er livet til David blitt sakte skissert. Han har mistet hukommelsen, sin fortid og sitt selv. I en avisannonse oppfordres derfor venner og kjente til å sende inn brev, og slik veve sammen en identitet. Dermed begynner innsirklingen av en fremmed person, samtidig som menneskene som skriver til ham, blir stadig tydeligere for oss.

Innblikkene, historiene og livene er lagt til 80-tallets Norge, men nåtidsbeskrivelser preger også bøkene. Med imponerende psykologisk innsikt tegnes et svært realistisk bilde av mennesker i bygd og i by, da som nå. Det er først og fremst de treffende dialogene som blottlegger det kompliserte mellommenneskelige spillet vi alltid befinner oss i. Ladede kommentarer, ordenes doble betydning, setninger som blir hengende i luften; noen ganger gjør vi hverandre vondt når vi egentlig vil det motsatte, vi surrer oss inn i relasjonelle misforståelser og finner ikke alltid veien ut igjen.

Sirklene sluttes omkring David i siste verk, og Tiller befester nok en gang sin posisjon gjennom styggvakker norsk realisme og et mesterlig dypdykk i menneskesinnet. Som leser sitter man igjen og lurer på hvorvidt det egentlig er mulig å skrive et liv. Kanskje vil det alltid finnes utallige sannheter om hvem man er?

Carl Frode Tiller er så langt i sitt forfatterskap blant annet tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris, Kritikerprisen, P2-lytternes romanpris og Brageprisen. Han er blitt nominert til Nordisk Råds litteraturpris to ganger.

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 52, nummer 4, 2015, side 364

Kommenter denne artikkelen