Du er her

Lys og skygger fra de indre objekter

SKYGGER FRA FORTIDEN Samtaleterapi kan åpne for smertefulle savn, lengsler og sorg, som en nokså uvillig går inn i, skriver Henrik Kamphus. Foto: Toni Frisell (1944) / Library of Congress

Noen ganger gjør det vondt å huske. 

Publisert
2. januar 2020
Emner

Hva skjer om en snur og vender på steinene inni seg? De som ligger der som minner. Finner en bare tomrom og mørke? Eller rommer de grønt gress, marihøner og solfylte varme somre med mor og far ved et naust ut mot havet? Å erindre og å få hjelp til å erindre sammen med en annen er avgjørende i psykoterapi. Samtale- eller psykoterapi med både voksne og barn kan åpne for smertefulle savn, lengsler og sorg, som en nokså uvillig går inn i. Det kan vekke motstridende følelser å huske, og kanskje være overveldende å kjenne hvordan fortiden er med i det nåtidige, hvordan erindringen fortsatt sitter i kroppen og i følelsene. Kanskje får en tak i den dype takknemligheten over kjærligheten og omsorgen en fikk. Eller redselen i det å kjenne seg forlatt og alene, overveldet og i angst. Erindringer kan fortsette å bo i personligheten, og ikke alltid være oppe i dagen. Freud tenkte at dess større motstanden er mot å minnes, huske og erindre, jo mer vil en ubevisst agere ut minnene og minnesporene.

[…] pasienten husker jo ikke noe av minnene som er glemt eller fortrengt, men handler eller agerer de ut. Hva han gjenskaper er ikke et minne, men en handling; han gjentar det, uten selvfølgelig selv å vite at han gjentar det (Freud, 1914, s. 150).

Du må være abonnent eller medlem av Psykologforeningen for å lese videre.

Ikke abonnent? Få 12 papirutgaver og ubegrenset tilgang til alle digitale utaver for 1495 i året

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 57, nummer 1, 2020, side 56-61

Kommenter denne artikkelen

Bion, W.R. (1967). Notes on memory and desire. The psychoanalytic Forum, Vol. 2, No. 3

Bion, W.R. (1970). Attention and interpretation. London, Tavistock Publications.

Boye, K. (2019). Samlade dikter. Mimer bokförlag.

Freud, S. (1914). Remembering, repeating and working through (Further recommendations on the technique of psycho-analysis II), S.E., 12.

Freud, S. (1917). Mourning and melancholia, S.E., 14.

Gammelgaard, J. (2018). Efter Freud. Erindringsforstyrrelser og andre normale mærkværdigheder. København. Hans Reitzels Forlag.